Tuinders allergisch voor paprikapollen

nieuws Nederlandse paprikatelers worden in toenemende geplaagd door beroepsallergie, veroorzaakt door hoge en chronische blootstelling aan paprikapollen, zo blijkt uit een onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De helft van de onderzochte tuinders had allergische klachten tijdens het werk, met name neusklachten, maar ook oogklachten, huidklachten en kortademigheid. Van deze groep gaf de helft aan dat deze klachten verminderden tijdens een weekend of vakantie. Ook namen de klachten af bij hogere leeftijd.
Het hebben van anti-stoffen tegen boom- of graspollen blijkt een extra risico te zijn voor het ontwikkelen van een paprikapollen-allergie, maar het gaat toch om twee afzonderlijke allergieën.
Ook blijken een kwart van de tuinders antistoffen te hebben tegen de roofmijt Amblyseius cucumeris die ingezet wordt ter bestrijding van trips, een veel voorkomende plaag in de paprikateelt.


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram