Hooikoorts: waar vindt u informatie over stuifmeelconcentraties?

123-hooikoorts-allerg-pollen-04-16.jpg

nieuws Voor hooikoortspatiënten is het belangrijk om te weten wanneer planten waarvoor ze gevoelig zijn bloeien en er veel pollen in de lucht zijn. Op die manier kunnen ze de nodige voorzorgen nemen en indien nodig hun behandeling aanpassen.

1. De website Pollennieuws is een gratis service over planten en hooikoorts van Stichting Flora van Nederland en de Radbouduniversiteit Nijmegen. Op pollennieuws kunt u zowel voor Nederland als België nagaan welke planten wanneer bloeien. Met behulp van videofilmpjes wordt bovendien toegankelijke informatie gegeven over pollen, pollenplanten en hooikoorts.
www.pollennieuws.be
www.pollennieuws.nl

2. Het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) publiceert een risico-index van het verloop van het stuifmeelseizoen van de belangrijkste allergieverwekkende planten in België. De gegevens worden elke dag in de voormiddag bijgewerkt.
https://airallergy.wiv-isp.be/nl

3. De website Meteovista publiceert actuele gegevens over hooikoorts en pollenverwachting in België. Op een landkaart kunt u ook zien waar de hoogste pollenconcentraties van verschillende planten worden verwacht.
www.meteovista.be/Europa/Hooikoorts-Belgie/131

4. De AllergieRadar is een site van Wageningen Universiteit en het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze geeft een actueel en landelijk overzicht (alleen voor Nederland) van de mate waarin hooikoortspatiënten klachten aan neus, ogen en longen ervaren. Deelnemers geven bij voorkeur minimaal één keer per dag op een schaal van 1 tot 10 de klachtenintensiteit door. Alle registraties worden na het doorgeven direct verwerkt tot een kaart van Nederland.
Naast de klachtenregistratie biedt de site een pollenplanner. Die geeft elke dag een nieuwe verwachting van hoever het pollenseizoen van hooikoortsplanten gevorderd is. Indien de kaart oranje kleurt is 1 procent van het totaal aantal pollen dat jaar in de lucht geweest.
De kleur wordt rood zodra 25 procent voorbij is en kleurt weer oranje zodra 75 procent van het pollen voorbij is. Zodra de 95 procent grens voorbij is verdwijnt de kleur weer en is het pollenseizoen voor die soort naar verwachting voorbij. De pollenplanner geeft nadrukkelijk geen verwachting of er op een bepaalde dag een hoge of lage pollenconcentratie verwacht wordt.

5. Voor informatie over pollen in het buitenland kunt u terecht op polleninfo.org.
www.polleninfo.org

Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram