Nieuwe epidemie bedreigt homoseksuele mannen

nieuws Een nieuwe epidemie bedreigt homoseksuele mannen, zo waarschuwt een rapport dat eind juni werd gepresenteerd op de jaarvergadering van de American Society of Colon and Rectal Surgeons: anale kanker. Steeds meer homoseksuele mannen lijden aan rectale kanker. Dat zou een gevolg zijn van het toenemend aantal besmettingen met het Humaan Papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbaar virus dat bij vrouwen verantwoordelijk is voor genitale wratten en voor een groot deel van de gevallen van baarmoederhalskanker. Volgens de studie zijn 100% van de Amerikaanse homoseksuele mannen die besmet zijn met het Aidsvirus, ook besmet met HPV. Bij de homoseksuelen die niet besmet zijn met het Aids-virus bedraagt dat percentage 65%.

Volgens de studie ligt het aantal anale kankers bij homoseksuelen in de Verenigde Staten vier keer hoger dan het aantal baarmoederhalskankers (35 gevallen per 100.000). De studie roept op tot een systematische screening van homoseksuelen naar het voorbeeld van de PAP-test waarmee baarmoederhalskanker bij vrouwen wordt opgespoord om precancereuse letsels veroorzaakt door HPV in een vroegtijdig stadium te kunnen opsporen.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram