Een ijsblokje helpt tegen couperose

nieuws Heel wat mensen hebben last van couperose, een huidaandoening waarbij de wangen en soms de neus, de kin en/of het voorhoofd rood verkleurt. Op den duur kunnen er permanent bloedvaatjes te zien zijn. Couperose is ongevaarlijk, maar kan cosmetisch vervelend zijn.
Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes in het gelaat.
Grote temperatuurverschillen en alles wat warmte opwekt, kan couperose uitlokken. Dat geldt bv. voor zonnebaden, maar ook voor een kachel, een open haard, strijken... Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose. Ook sauna, bubbelbaden en dergelijke kunnen couperose uitlokken of verergeren.
Sommige voedingsproducten zouden couperose kunnen uitlokken: alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken. Bij couperose geeft men de raad om alcohol en pikante bereidingen te mijden, alsook om niets heet te nuttigen, maar de soep, de koffie, de thee, enz. eerst wat te laten afkoelen.
Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen zouden couperose kunnen uitlokken of verergeren.
Er bestaat een eenvoudig truukje om bij temperatuurstijgingen je bloedvaatjes te beletten uit te zetten: het zuigen op een ijsblokje wanneer je voelt dat je gezicht rood aanloopt.
Couperose kan tegenwoordig afdoend behandeld worden met laserstralen.


Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram