Waterpokken (Varicella) en zona: geen ontstekingsremmers

nieuws Waterpokken (Varicella) en zona zijn virale aandoeningen die veroorzaakt worden door het herpes zoster virus. Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) raadt het gebruik van niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) ten stelligste af om de koorts of de pijnlijke huiduitslag te bestrijden. NSAID’s verhogen namelijk het risico op huidcomplicaties bij patiënten met varicella of zona, zoals impetigo, subcutaan abces, cellullitis en, zeldzaam maar ernstig, necrotiserende fasciitis. Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking werd recent op de hoogte gebracht van een 3-jarig kind met varicella waarvan, na één dag behandeling met ibuprofen, de toestand verslechterde (verergering van de huidletsels en toegenomen koorts). Het kind moest gehospitaliseerd worden.

Het BCFI verwijst ondermeer naar een Britse studie die aantoont dat het risico op ernstige huidcomplicaties bij behandeling van varicella met een NSAID 5 maal hoger ligt. Bij zona verhoogt het risico met 1,6. Er werd daarentegen geen verhoging van het risico van ernstige huidcomplicaties gezien bij patiënten met varicella of zona die behandeld werden met paracetamol.

Voor de aanpak van pijn en koorts bij zona of waterpokken is paracetamol dus de beste keuze.

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram