Totale heupvervanging verhoogt kans op beroerte

nieuws Onderzoek in Nederland toont aan dat mensen die een totale heup laten vervangen een tot vijf keer meer kans hebben op een beroerte door een bloedklonter en tot vier keer meer op een hersenbloeding tijdens de eerste twee weken na de operatie in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten die geen heupoperatie ondergingen. Het onderzoek verscheen in het vakblad Stroke.

Na twee weken vermindert het risico, maar het blijft verhoogd tijdens de eerste 6 tot 12 weken.
Bij mensen die voor de operatie dagelijks aspirine namen, lag het risico op een bloedklonter tot 70% lager.

Een ander Nederlands onderzoek gepubliceerd in Archives of Internal Medicine toont dan weer aan dat mensen die recent een hartaanval hebben gehad, maar beter niet meteen worden geopereerd aan hun heup of knie. Het risico dat ze een hartaanval krijgen binnen 2 weken na de operatie, is dan namelijk een stuk groter.

Sowieso is de kans op een hartaanval bij patiënten die een nieuwe heup of knie krijgen kort na de operatie, 30 keer groter dan normaal. Als ze al een hartaanval hebben gehad in het jaar voor de operatie, is de kans nog eens vier keer zo groot. Dat komt waarschijnlijk door stress die zo'n ingreep veroorzaakt, maar ook door effecten van de operatie zelf: bloedverlies bijvoorbeeld en een extra belasting van het hart.

Daarom is het raadzaam om heup- of knieoperaties, indien mogelijk, uit te stellen als een patiënt nog niet zo lang geleden een hartaanval heeft gehad. Ook kunnen bepaalde hartmedicijnen in lage doseringen worden gebruikt bij patiënten met een hoog risico.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram