Ontstekingsremmers verhogen risico op tweede hartinfarct

Laatst bijgewerkt: april 2021

nieuws Personen die een hartinfarct hebben gehad hebben een verhoogd risico op overlijden op korte termijn of op een tweede hartaanval als ze regelmatig een niet-steroïdale ontstekingsremmer (NSAID) of pijnstiller gebruiken. Dat blijkt uit Deens onderzoek gepubliceerd in Circulation. De onderzoekers pleiten voor beperking van het gebruik van NSAID’s en roepen op de vrije verkoop van deze medicamenten aan banden te leggen.

De studie onderzocht bijna 100.000 personen die tussen 1997 en 2009 een hartaanval hadden gekregen. Patiënten die een NSAID gebruikten hadden een 59% hoger risico om binnen een jaar na de eerste hartaanval te overlijden en een 63% hoger risico om binnen vijf jaar te overlijden in vergelijking met niet-gebruikers. Bovendien nam het risico op een nieuwe hartaanval of overlijden als gevolg van een cardiovasculaire aandoening binnen een jaar toe met 30% en binnen vijf jaar met 41%.

Deze percentages waren gelijk voor mannen en vrouwen ongeacht hun leeftijd of inkomen, ontdekten de onderzoekers.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram