Huwelijk is goed voor mannelijk hart.

nieuws Getrouwde mannen presenteren zich bij pijn op de borst, wat kan wijzen op een hartaanval, sneller in een ziekenhuis dan ongetrouwde mannen. Dat blijkt uit onderzoek in het Canadian Medical Association Journal. Dat gehuwde mannen een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten hebben, was al bekend. De Canadese onderzoekers wilden nagaan of dit te maken heeft met het sneller beroep doen op medische hulp.

Van 4403 patiënten met een acuut hartinfarct werd nagegaan hoeveel tijd er verliep tussen de eerste tekenen van pijn op de borst en aankomst in een ziekenhuis. Bijna de helft van de patiënten bood zich binnen de twee uur na de borstpijn aan in het ziekenhuis, en bijna 74% binnen de 6 uren. Bij de gehuwde mannen bood 75 % zich binnen zes uur in een ziekenhuis aan, tegenover 67% bij ongehuwde mannen en 71% bij weduwnaars. Bij vrouwen werd geen verschil vastgesteld naargelang hun huwelijkse status.

Lees het artikel online: http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.110170


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram