Hartaanval dubbel zo dodelijk voor vrouwen

123-tek-anatom-vr-hart-thorax-170-11.jpg

nieuws Vrouwen hebben dubbel zoveel kans om na een hartaanval te overlijden dan mannen. Dat blijkt uit een studie van het Centre Hospitalier Universitaire in het Franse Rennes, die recent werd gepresenteerd op het congres van de European Society of Cardiology (ESC).

De studie onderzocht 5.000 hartpatiënten, waarvan een kwart vrouwen.
• 9% van de vrouwen die na een hartaanval in het ziekenhuis werden opgenomen, overleden tegenover 4,4% van de mannen.
• Bij vrouwen verloopt er gemiddeld 60 minuten tussen de eerste symptomen en het inroepen van medische hulp tegenover 44 minuten bij mannen.
• De tijd die verloopt tussen de ziekenhuisopname en reperfusie (het herstel van de bloedstroom) bedraagt bij vrouwen 45 minuten, bij mannen 40 minuten. Vrouwen kregen ook minder de aanbevolen zorgen en geneesmiddelen dan mannen tijdens hun verblijf in en ontslag uit het ziekenhuis.

Een mogelijke verklaring is dat vrouwen minder vaak pijn in de borst ervaren, of anders dan mannen die pijn niet direct in verband brengen met een hartaanval. Ook kan het zijn dat artsen bij een hartaanval nog altijd aan mannen denken, en daarom vrouwen minder snel en minder agressief behandelen.

Laatst bijgewerkt: november 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram