Af en toe sport en sex verhoogt kans op hartaanval

nieuws Mensen die slechts af en toe sporten of die slechts sporadisch seks hebben, hebben een verhoogde kans op een hartaanval of een hartstilstand als ze ineens een fysieke inspanning leveren of seks hebben. Sporadisch sporten verdrievoudigt de kans op een hartaanval in de eerste uren na de activiteit, sporadische seks verdubbelt het risico. Dat blijkt uit een analyse van bestaande studies in het Journal of the American Medical Association (2011; 305(12): 1225-1233). De meeste van de onderzochte studies hadden betrekking op mannen ouder dan 60.

De onderzoekers wijzen er echter op dat mensen die geregeld fysiek actief zijn een lager risico hebben op een hartprobleem dan niet-actieve personen, ook als ze af en toe boven hun grenzen gaan. Anderzijds mag het effect van een sporadische inspanning ook niet overdreven worden: het mogelijk negatief effect duurt slechts enkele uren, en de kans op een ‘ongeval’ door sporadisch sporten of seks is uiteindelijk zeer klein: in dit onderzoek wordt het geschat op 2 à 3 extra hartaanvallen per 10.000 mensen per jaar.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram