Risico op acute hartdood alleen bij hoge dosis domperidon
nieuws
Recent is de discussie over de veiligheid van domperidon opgelaaid, omdat dit middel het risico op acute hartdood zou verhogen. Sinds begin dit jaar zijn anti-braakmiddelen op basis van domperidone (verkocht onder de merknamen Domperidone EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Domperitop, Motilium, Oroperidys, Touristil en Zilium) om die reden in ons land alleen nog op voorschrift verkrijgbaar zijn.
Onderzoekers van het Diakonessenhuis in Utrecht komen nu in een studie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde tot het besluit dat alleen bij een domperidondosis van meer dan 30 mg per dag is het risico op acute hartdood verhoogd is. Bij gebruik tot 30 mg/dag kan domperidon veilig voorgeschreven worden, zo stellen de onderzoekers.
Eerder kwam ook het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA tot een gelijkaardig besluit: alleen bij orale dosissen hoger dan 30 mg per dag of bij patiënten ouder dan 60 jaar, bestaat er een verhoogd risico van ernstige hartritmestoornissen en plotse hartdood. Vooral bij mensen met bestaande hartritmestoornissen is voorzichtigheid geboden.
Volgens het Belgische geneesmiddelagentschap FAGG heeft domperidon heeft zijn nut bij misselijkheid en braken. Mits correct gebruik (kortstondig, de laagst mogelijke dosis) zal het gebruik van dit geneesmiddel voor 99 % van de bevolking geen risico's inhouden. Het FAGG raadt aan om alleszins voorzichtig te zijn met domperidon wanneer u lijdt aan een hart-en vaatziekte, zoals hartfalen, een eerder hartinfarct, angina pectoris en hartritmestoornissen (met name het aangeboren verlengde QT-interval).
Het risico op hartritmeproblemen verhoogt in domperidon wordt ingenomen in combinatie met met een van de volgende geneesmiddelen: amiodaron, arseentrioxide, chloorpromazine, chloroquine, claritromycine, disopyramide, droperidol, erytromycine, haloperidol, ibutilide, kinidine, methadon, moxifloxacine, pentamidine, pimozide en sotalol.