Hoe oud is uw hart?

nieuws De hartleeftijdtest is een goede manier om mensen te helpen om hun risico op hart- en vaatziekten correct in te schatten.
De hartleeftijd is een online vragenlijst op basis waarvan het risico op hart- en vaatziekten wordt weergegeven in de vorm van een functionele leeftijd van het hartvaatstelsel. Deze Hartleeftijd wordt dan vergeleken met de werkelijke leeftijd van de persoon die de vragen beantwoordt en kan hoger of lager zijn. De Hartleeftijd hangt af van een aantal factoren zoals bloeddruk, middelomtrek, gewicht, cholesterolgehalte van het bloed, rookgedrag enz. Als u een ongezonde leefstijl hebt, zal uw Hartleeftijd hoger uitvallen dan uw werkelijke leeftijd. Is uw hartleeftijd lager, dan hebt u een betere hartgezondheid dan andere mensen van uw leeftijd. De hartleeftijd is gebaseerd op de zogenaamde de Framingham Risico Score waarmee artsen bij hun patiënten kunnen nagaan hoe hoog het risico is dat ze in de komende tien jaar problemen krijgen aan hun hart en bloedvaten. De test werd uitgewerkt door de Wereldhartfederatie, in samenwerking met het voedingsbedrijf Unilever. Bedoeling is dat tegen 2020 minstens 100 miljoen mensen wereldwijd de test uitvoeren. Uit voorlopige resultaten blijkt het hart van Europeanen gemiddeld drie jaar ouder te zijn dan hun werkelijke leeftijd.

Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft aangetoond dat de hartleeftijd veel beter begrepen wordt en sterker beklijft bij mensen met een hoger risico op hart- en vaatziekten dan het noemen van een risicopercentage op hart- en vaatziekten.

U kunt de hartleeftijdtest via deze link uitvoeren.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram