Hoge Gezondheidsraad adviseert griepvaccinatie ingeval van verhoogd vogelgrieprisico

vaccinatie-arm-3.jpg

nieuws Er bestaat momenteel grote ongerustheid over de mogelijkheid dat het vogelgriepvirus dat is doorgedrongen tot Turkije en Roemenië, door combinatie met het seizoensgebonden menselijke griepvirus, aanleiding zou geven tot het ontstaan van een nieuw menselijk griepvirus dat een wereldwijde grieppandemie zou kunnen veroorzaken. Daar is op het moment nog helemaal geen sprake van.
Om die combinatie te voorkomen, raadt de Hoge Gezondheidsraad in een recent spoedadvies aan om, in geval van verhoogd vogelgrieprisico, volgende personen te vaccineren tegen de menselijke griep:
• beroepsfokkers van gevogelte en varkens, alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen,
• personen die door hun beroep met levend gevogelte en levende varkens in contact komen.
Zo wil men vermijden dat mensen tegelijk besmet zouden raken met de menselijke griep en met de vogelgriep.
De Hoge Gezondheidsraad ziet momenteel echter geen enkele aanleiding om de seizoensgebonden griepvaccinatie uit te breiden tot andere personen.

Griepvaccinatie wordt door de Hoge Gezondheidsraad momenteel ten zeerste aanbevolen voor alle personen met een verhoogd risico op verwikkelingen, namelijk
1. alle personen ouder dan 65 jaar, ook indien zij in een goede algemene gezondheid verkeren.
2. alle personen die in een instelling verblijven.
3. alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een chronische aandoening van de longen, het hart, de lever, de nieren, het metabolisme of die lijden aan immuniteitsstoornissen.
4. kinderen tussen de leeftijd van 6 maanden en 18 jaar, die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.

Ook personen die de ziekte kunnen overdragen aan risicopersonen moeten gevaccineerd te worden. Het betreft met name alle medisch en adminsitratief personeel (o.m. van ziekenhuizen en andere verzorgingsinstellingen zoals rusthuizen) en personen (ook kinderen) die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersoon.
Andere personen die in aanmerking komen voor griepvaccinatie zijn:
• iedereen tussen 50 en 64 jaar, ook als ze geen enkele ridicoaandoening hebben, vermits tenminste 1 op 3 van hen een risico op verwikkelingenvertonen. Vooral personen die roken, zwaarlijvig zijn of overmatigalcohol gebruiken komen hiervoor in aanmerking.
• zwangere vrouwen die voorbij hun eerste drie maanden van hun zwangerschap zijn tijdens de winter.
• mensen die de ziekte willen vermijden.


Laatst bijgewerkt: januari 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram