We worden gemiddeld drie maanden ouder dan 10 jaar geleden

nieuws We worden nog steeds ouder. Dat blijkt uit de Vlaamse sterftecijfers voor 2011.
In 2011 telde Vlaanderen 57.666 overlijdens. Dat zijn er 340 minder dan in 2010. Omwille van de toenemende vergrijzing zou men een stijgend absoluut sterftecijfer kunnen verwachten want er sterven meer oudere mensen. Het absoluut sterftecijfer is de laatste vijftien jaar echter vrij stabiel. Het sterfterisico, dat is de kans dat je op een bepaalde leeftijd sterft, is echter spectaculair gedaald. Ten opzichte van 1997 zien we bij de mannen een daling met 26% en bij de vrouwen met 21%. Dit is het resultaat van de vooruitgang van de geneeskunde en van een kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Ook een gezondere levenswijze draagt hiertoe bij.

Dalende sterftecijfers vertalen zich in een stijgende levensverwachting. In 2011 was de levensverwachting voor een pasgeboren meisje gemiddeld 83,7 jaar (2010: 83,4), voor een jongen 78,9 jaar (2010: 78,6). Voor de Vlaamse man zijn er de voorbije 10 jaar gemiddeld 3,3 maanden bijgekomen per jaar, voor de Vlaamse vrouw is dat 2,4 maanden.
Qua sterftecijfer scoort Vlaanderen traditiegetrouw goed in Europa: zowel voor mannen als voor vrouwen blijven we onder het EU-gemiddelde. We moeten enkel Italië, Spanje, Frankrijk en Zwitserland laten voorgaan (en bij de mannen ook Luxemburg).

Voornaamste doodsoorzaken
De voornaamste doodsoorzaken blijven kanker, hart- en vaatziekten en zelfdoding.
Goed nieuws is de dalende trend in hart- en vaatziekten en de daling van longkanker bij mannen. De sterfte door hart- en vaatziekten is op 10 jaar tijd met meer dan 25% gedaald. Hart- en vaatziekten komen vooral op oudere leeftijd voor, waardoor dit om een omvangrijke groep gaat. Dit zorgt bijgevolg voor de belangrijkste daling in de sterftecijfers. Ook bij de verkeersdoden zien we op 10 jaar tijd een spectaculaire daling: bij mannen gaat het over 38%, bij vrouwen zelfs over 48%. In absolute aantallen is deze groep uiteraard kleiner.

Opvallend is ook dat de sterfte die gelinkt wordt aan tabaksgebruik – vooral longkanker - bij mannen de voorbije 10 jaar met bijna een half procent per jaar daalde, terwijl deze over dezelfde periode bij vrouwen met 3,5% steeg.
Ook het aantal zelfdodingen neemt na een daling de voorbije jaren opnieuw toe.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram