Wat zit er in uw sigaret en wat doet het met uw gezondheid?

nieuws België en 15 andere Europese lidstaten hebben informatiefiches gepubliceerd over de meest voorkomende additieven in sigaretten om de smaak te verbeteren. Het gaat onder meer om extracten uit vanille, zoethout en cacao. Met deze informatiefiches wil de overheid zowel rokers als niet-rokers informeren over de schadelijke effecten van deze stoffen voor de gezondheid.

De 14 additieven waarover informatiefiches zijn opgesteld, worden bewust gebruikt om sigaretten aantrekkelijker te maken. Dit doen zij door bijvoorbeeld:
• de bittere smaak en scherpe geur van de geïnhaleerde rook te maskeren;
• de geïnhaleerde rook milder te maken door de irritatie van de luchtwegen te verminderen (wat hoofdzakelijk het waarschuwingssignaal onderdrukt dat de rook gevaarlijk is);
• de as en de rook wit te maken;
• en het uiterlijk van sigaretten te verbeteren.

Sigarettenfabrikanten voegen deze extracten niet alleen toe aan de tabak, maar zelfs aan het sigarettenpapier en de filter. Extracten van vanille worden bijvoorbeeld heel vaak gebruikt omdat dit wereldwijd een heel populaire smaak is. De zoete smaak trekt beginnende rokers makkelijker over de streep en zet rokers aan tot nog meer roken. Nochtans komen bij de verbranding van de vanille-extracten heel wat stoffen vrij die door het International Agency for Research on Cancer als kankerverwekkend zijn geklasseerd. Dit geldt ook voor de andere additieven in sigaretten. Wie meer rookt, wordt ook meer aan al deze schadelijke producten blootgesteld, net als aan de andere ingrediënten van de sigaret. Bovendien is vastgesteld dat de verbrandingsproducten van additieven zijdelings de effecten van nicotine op de hersenen versterken (nicotine is de belangrijkste reden dat mensen verslaafd raken aan roken).

U kunt de fiches raadplegen op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Deze fiches bevatten onder andere informatie over de nefaste gezondheidseffecten van deze substanties.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram