Ongeruste patiënten worden nog ongeruster na raadpleging internet

123-senior-bezorgd-comp.jpg

nieuws

Patiënten die last hebben van gezondheidsangst maken zich eerder zorgen dat ze ziek zijn dan misschien nodig is. Bij het zoeken op internet kijken ze vooral naar de meest bedreigende klachten waardoor hun zorgen juist worden bevestigd. Uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt ook dat patiënten die kampen met gezondheidsangst en die van te voren op internet hun klachten opzoeken, minder tevreden zijn na een huisartsbezoek.

Voor het onderzoek vulden patiënten zowel vóór als na het huisartsbezoek een vragenlijst in. Aan de hand van de vragenlijst vooraf werd bepaald of de patiënt last heeft van gezondheidsangst. Daarnaast wordt er nagegaan of een patiënt voorafgaand aan het huisartsbezoek het internet hebben bezocht om meer te weten te komen over de eventuele kwaal. Na het huisartsbezoek informeerden ze naar de tevredenheid van het gesprek. Zes huisartspraktijken deden mee aan deze studie.

De vraag is hoe de tevredenheid over het huisartsconsult voor mensen met gezondheidsangst verbeterd kan worden. Met name de lengte van het gesprek wordt als onprettig ervaren en de andere aspecten van het huisartsbezoek niet. Wellicht is het probleem opgelost als de huisarts meer tijd inplant voor deze patiënten.

Daarnaast zullen patiënten bewust gemaakt moeten worden van het feit dat veel informatie op internet niet even betrouwbaar is. 

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram