Met pensioen gaan is slecht voor de gezondheid

123-man-geld-spaarvarken-pensioen-werk-170_08.jpg

nieuws Onderzoek toont aan dat met pensioen slecht is voor zowel de fysieke als de geestelijke gezondheid.

Dat is te lezen in het rapport ‘Work longer, live healthier’ van de Engelse denktank Institute of Economic Affairs in samenwerking met het Age Endeavour Fellowship. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat pensionering op korte termijn de gezondheid misschien een boost geeft, maar op lange termijn toch vooral leidt tot een minder goede fysieke en geestelijke gezondheid. En dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans dat mensen hun eigen gezondheid als ‘zeer goed’ of ‘uitstekend’ bestempelen door pensionering met zo’n veertig procent verkleind wordt. De kans op een klinische depressie blijkt door met pensioen te gaan zo’n veertig procent groter te worden. De kans dat mensen medicijnen moeten gaan gebruiken, wordt door toedoen van het pensioen zestig procent groter. Ook de kans op minstens één lichamelijke aandoening groeit met zestig procent. Deze resultaten bleven zelfs nadat de onderzoekers rekening hielden met andere factoren die tot deze resultaten konden leiden, overeind.

Uit het onderzoek blijkt zelfs dat er een verband is tussen de lengte van het pensioen en gezondheidsklachten. Mensen die dubbel zoveel jaar als gepensioneerde door het leven gaan, blijken een zeventien procent grotere kans te hebben op een klinische depressie dan mensen die de helft van die periode als gepensioneerde doorbrengen. De kans op minstens één lichamelijke aandoening blijkt 22 procent groter voor mensen die twee keer zo lang gepensioneerd zijn.


Laatst bijgewerkt: augustus 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram