Betere toegang tot de schuldsaldoverzekering voor chronisch zieken

123-euro-bilj-munt-geld-170-05.jpg

nieuws Goed nieuws voor ex-kankerpatiënten, diabetici en andere mensen met ernstige chronische gezondheidsproblemen: binnenkort wordt het gemakkelijker om een schuldsaldoverzekering te krijgen tegen een betaalbare prijs wanneer u een hypothecaire lening wilt afsluiten. De zogeheten wet Partyka, die de toegang de schuldsaldoverzekering voor personen met een chronische ziekte moet verbeteren, zal ten laatste op 1 januari 2015 in voege treden. Het afsluiten van een schuldsaldoverzekering verloopt nu voor mensen met een chronische ziekte niet altijd zonder problemen. Verzekeringsondernemingen beschouwen deze personen immers als ‘verhoogde risico’s’. Vaak moeten zij hoge bijpremies betalen of wordt hen zelfs een lening geweigerd.

Wat verandert er?

• Verbeterde medische vragenlijsten
Vragenlijsten moeten vooraf goedgekeurd worden door het opvolgingsbureau. Er mogen geen vragen worden gesteld over het strikte privéleven (bv. seksuele geaardheid).

• Motiveringsplicht
Verzekeraars die een schuldsaldopolis weigeren of een bijpremie opleggen, moeten dat schriftelijk en in detail motiveren. Deze motivatieplicht geldt ook voor andere verzekeringen, zoals de individuele levensverzekering, auto-, brand- en hospitalisatieverzekeringen.

• Maximale bijpremie
De hoogte van de bijpremie wordt beperkt. Als u een medische bijpremie moet betalen die hoger is dan 125 % van de basispremie (bijvoorbeeld meer dan € 225 indien de basispremie € 100 bedraagt), zal een compensatiekas tussenkomen (met een bovengrens van 800 %). Deze kas wordt gezamenlijk gefinancierd door verzekeraars en kredietinstellingen.

• Opvolgingsbureau voor tarifering
Personen met een chronische ziekte die een bijpremie krijgen of geweigerd worden, kunnen voortaan tegen de beslissing van de verzekeraar in beroep gaan bij een Opvolgingsbureau voor tarifering. Dat bestaat uit twee vertegenwoordigers van de verzekeraars, een magistraat, een vertegenwoordiger van patiënten en een vertegenwoordiger van de consumentenverenigingen.
Dat opvolgingsbureau behandelt alle weigeringen en dossiers waar de verzekeraar een bijpremie oplegt van meer dan 75 procent. Een advies komt binnen 15 werkdagen, maar is niet bindend.


Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram