Verhoogt ontbijt overslaan de kans op aderverkalking ?

123-ontbijt-10-17.jpg

nieuws

Mensen die geregeld het ontbijt overslaan, hebben een verhoogde kans op aderverkalking. Dat blijkt althans uit onderzoek in Spanje dat gepubliceerd werd in het Journal of the American College of Cardiology. 

De onderzoekers onderzochten tekenen van aderverkalking door middel van een echografie bij ruim 4.000 gezonde volwassenen zonder hart- en vaatziekten. De deelnemers aan de studie moesten gedurende 15 dagen hun eet- en drinkgewoonten nauwkeurig bijhouden. 

Slechts drie procent van de deelnemers sloeg geregeld het ontbijt over, 69 procent at een laag-energetisch ontbijt (minder dan 20 procent van de dagelijkse calorie-opname) en 28 procent at een volaardig ontbijt (meer dan 20 procent van de dagelijkse calorie-opname). Bij 63 procent van de deelnemers werden tekenen van aderverkalking vastgesteld. Dat cijfer lag iets hoger in de groep van niet-ontbijters. Maar die aten doorgaans ook ongezonder (zoals meer verzadigd vet). 

Of men hieruit kan afleiden dat het overslaan van het ontbijt de kans op aderverkalking verhoogt, is echter de vraag. Aderverkalking is een traag proces dat over meerdere jaren loopt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat ontbijtgewoonten gedurende 15 dagen een invloed hebben op de mate van aderverkalking. Al zullen diegenen die gedurende die vijftien dagen niet ontbeten, waarschijnlijk al veel langer hun ontbijt overslaan. Wat wél plausibel lijkt is dat slechte ontbijtgewoonten kunnen wijzen op ongezondere eet- en leefgewoonten in het algemeen. Zo bleken de niet-ontbijters doorgaans een hoger BMI te hebben en ook vaker te roken. 

Bron:
www.onlinejacc.org/content/70/15/1833
www.nhs.uk/news/food-and-diet/regularly-skipping-breakfast-linked-hardening-arteries/


Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram