Zelfs kleine gewichtstoename heeft invloed op gezondheid

Laatst bijgewerkt: juli 2001

nieuws Zelfs een geringe gewichtstoename verhoogt bij mensen met een Body Mass Index tussen 22 en 24,9 (wat als een gezond gewicht wordt beschouwd) het risico op chronische gezondheidsproblemen. Het risico stijgt met de gewichtstoename. De BMI (gewicht in kg, gedeeld door de lengte in het kwadraat) is een eenvoudige manier om een gezond gewicht te berekenen. Een BMI boven 25 wordt beschowd als overgewicht, boven 30 spreekt men van zwaarlijvigheid.
Het onderzoek analyseerde de gezondheidsgegevens van bijna 124.000 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en vergelijk die gegevens met hun BMI. Bij vrouwen met een BMI tussen 25 en 29,9 (dus overgewicht) bleken een veel meer galstenen, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterol en hart- en vaatziekten voor te komen. Mannen en vrouwen met overgewicht hebben drie keer meer diabetes dan mensen met een gezond gewicht. Bij een BMI boven 35 komt diabetes zelfs 20 keer meer voor.
Ook bij volwassenen met een BMI tussen 22 en 24,9, dus aan de hogere kant van een gezond gewicht, bleken meer chronische ziekten voor te komen dan bij volwassenen met een iets kleinere BMI. Ideaal is volgens dit onderzoek een BMI tussen 18,5 en 21,9. Daarom raden de onderzoekers deze mensen aan om hun gewicht te behouden en zeker niet te verzwaren.

Bron: Archives of Internal Medicine 2001, 1581-1586.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram