Dikke kinderen, dikke volwassenen?

Laatst bijgewerkt:

nieuws Nogal wat ouders maken zich ongerust, wanneer hun baby, peuter of kleuter overdreven mollig of dik is. Dat is onterecht, want de hoeveelheid vet die een kind in de eerste levensjaren met zich meedraagt, staat niet in verband met de hoeveelheid vet die het op volwassen leeftijd zal verzamelen. Een dik kind met magere ouders, heeft veel kans op een normalisatie van het lichaamsgewicht. Het risico dat het kind later met overgewicht zal kampen, bedraagt dan 3 tot 5%. Is echter één van de ouders zwaarlijvig, dan lopen de kinderen al veel meer kans om dezelfde weg op te gaan (24 tot 30%). Met twee dikke ouders, loopt het kind nog meer risico op een zwaarlijvige toekomst. Voor dik zijn bestaat er onmiskenbaar een zekere familiale aanleg.

Een kogelronde baby mag dan ook geen aanleiding zijn tot ongerustheid en het kan zeker niet de bedoeling zijn in die prille levensjaren met diëten te starten. Wel is het zinvol om zo vroeg mogelijk gezonde voedingsgewoonten aan te leren en zuinig om te springen met snoep. Vooraleer een kind naar de kleuterschool gaat, is enige vorm van therapie niet aan te raden. Wanneer men een klein kind op dieet zet en het daarbij voedingsmiddelen ontzegt, riskeert dat het kind zich juist gaan fixeren op voedsel. Sommige kinderen gaan dan over op in het geniep eten of ze vragen voortdurend naar voedsel, anderen vertonen concentratiestoornissen. Een calorie-arm dieet kan op zeer jonge leeftijd ook tot stoornissen in het honger- en verzadigingsgevoel leiden. Bovendien heeft een kind in volle groeiperiode voldoende essentiële voedingsstoffen nodig.

Pas wanneer een kind vier, vijf jaar wordt, kan overgewicht een signaal zijn voor gewichtsproblemen later. Dan moet wel ingegrepen worden, zij het op een voor die leeftijd verantwoorde manier.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram