Bold mobiliseert tegen het jojo-effect

nieuws De Belgische vereniging voor obese patiënten (BOLD) lanceert een professioneel hulpprogramma: Jojostop
Dit platform is gebaseerd zowel op wetenschappelijk erkende guidelines (de multidisciplinaire aanpak, medische en/of chirurgische opvolging), als op solidariteit tussen mensen die erin geslaagd zijn duurzaam te vermageren en mensen die willen duurzaam vermageren.
Van al degenen die gewicht verliezen, slaagt slechts 5% erin om duurzaam gewicht te verliezen. Meer nog: zelfs de meest evenwichtige en minst beperkende diëten lopen voor 9 op de 10 personen op middellange termijn uit op een verergering van het initiële gewicht. Het verschijnsel gewicht verliezen en nadien weer bij te komen heeft een wetenschappelijke naam gekregen: het jojo-effect.
De enige behandeling van overgewicht en obesitas die wetenschappelijk gevalideerd is, is de multidisciplinaire aanpak. Een behandeling die onbekend blijft en te weinig wordt gebruikt. De herintroductie van lichaamsbeweging en het in vraag stellen van het eetgedrag (‘waarom en wanneer eet ik?’) worden verwaarloosd.
Naar aanleiding van deze twee vaststellingen, besloot Bold een professioneel platform te lanceren dat volledig gratis is: Jojostop.
• Het bevorderen van hulp en informatie om een kwalitatief gewichtsverlies te motiveren (op lange termijn en niet schadelijk voor de gezondheid), waar voedsel niet gestigmatiseerd wordt en waar de multidisciplinaire aanpak (voeding, lichaamsbeweging en begrip van het gedrag) gecommuniceerd en naar waarde geschat wordt.
• Een einde maken aan gedrag dat obesitas versterkt, namelijk dat mensen zich op het eerste het beste dieet storten omdat het een snel gewichtsverlies belooft.
• Leren kennen van de multidisciplinaire aanpak en het aanmoedigen van de deelnemers om zich te laten volgen door een gezondheidsspecialist – diëtiste, huisarts – om op deze manier een duurzaam gewichtsverlies te behalen.
In samenwerking met de UPDLF en de VBVD (de Vlaamse en Waalse diëtistenverenigingen) is een gids opgesteld die een overzicht geeft van de positieve en negatieve punten van alle bestaande diëten, vanuit het standpunt van specialisten, maar ook van personen die het dieet gevolgd hebben.
Verder is er een Jojostopschrift dat zal dienen als link en opvolging tussen de dokter-diëtist en de coach van Jojostop: de persoon die zich engageert om duurzaam gewicht te verliezen zal in het schrift noteren wat voor hem belangrijk is: moeilijkheden, successen, mislukkingen, positieve en negatieve punten ... Het schrift laat toe om de persoon zo goed mogelijk bij te staan zowel bij hoogte – als dieptepunten.
Elke persoon die zich wil engageren voor Jojostop om een duurzaam gewichtsverlies te behalen, moet een vertrouwensakte tekenen.
www.jojostop.be.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram