1.000 euro voor prenatale erfelijkheidstest op 1.200 afwijkingen

Laatst bijgewerkt: september 2019
123-txt-genet-testen-08-19-.jpg

nieuws

Vanaf oktober 2019 bieden de acht centra voor menselijke erfelijkheid in ons land een prenatale erfelijkheidstest aan die screent op 1.200 afwijkingen. De test zal 1.000 euro kosten en wordt (voorlopig) niet terugbetaald door de ziekteverzekering. 

BEGECS (Belgian Genetics Expanded Carrier Screening) heet de test en ze werd ontwikkeld door de universitaire centra in ons land. Met de test kunnen 1.200 van de 7.000 bekende genetische afwijkingen opgespoord worden. Het gaat om zogenaamde recessieve aandoeningen, die alleen overdraagbaar zijn als beide partners een defect gen hebben. Dan is de kans op een ziek kind een op vier. Mucoviscidose is de bekendste en meest voorkomende recessieve aandoening, 1 op 22 is drager. Daarnaast wordt getest op geslachtsgebonden aandoeningen, die bijvoorbeeld door de moeder worden doorgegeven, maar bij zonen tot uiting komen, zoals de bloedstollingsziekte hemofilie. Heel veel andere aandoeningen kun je met deze test niet opsporen.

De bedoeling is om zowel de man als de vrouw te testen. Als 10 procent van de koppels met kinderwens voor de test kiest, worden volgens de voorspellingen van genetici elk jaar zo'n vijf ernstige aandoeningen voorkomen. Dat lijkt weinig, maar de kosten van de zorg voor patiënten met zeldzame, ernstige ziektes kan in de miljoenen lopen. Met de aanbod geven de Centra ook gevolg aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad, die in februari 2017 aanbeval om in te zetten op dragerschapsscreening bij de bevolking.

Lees ook
KCE-rapport: Totale genoomsequencing: uitdagingen en organisatie opties voor het belgische systeem 
Hoge Gezondheidsraad: Uitgebreide dragerschapsscreening in een reproductieve context
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram