Behandeling van prostaatkanker: hormonen alleen doen meer kwaad dan goed

nieuws Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en het College voor Oncologie raadt het gebruik van hormonen bij lokale prostaatkankers formeel af, want dit werkt eerder nadelig en kan de levensverwachting van de patiënt inkorten. Omdat de werkzaamheid van een behandeling met hoogfrequente geluidsgolven (HIFU) nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is, beveelt het KCE aan om deze behandeling enkel uit te voeren in het kader van klinische studies.

Uit een vorig rapport bleek dat er voor de minst agressieve vormen van kanker niet steeds meteen iets gedaan moet worden en dat men een afwachtende houding kan aannemen. De kanker wordt dan regelmatig onderzocht en pas behandeld wanneer hij evolueert naar een kanker met middelmatig of hoog risico.
Een onmiddellijke behandeling is wel nodig voor de lokale prostaatkankers met een hoog risico op verdere evolutie (vergroting of uitzaaiingen). In deze gevallen is operatief verwijderen van de prostaat (prostatectomie) of radiotherapie (bestraling) de standaardbehandeling. Vaak wordt bestraling ook aangevuld met het toedienen van hormonen.

Hormoontherapie wordt best niet als enige behandeling van lokale prostaatkanker aangeboden. Deze aanbeveling gaat hiermee in tegen een wijd verspreide gewoonte om hormonen voor te schrijven aan bejaarde patiënten en/of patiënten die te ziek zijn om een operatie te ondergaan of om bestraald te worden.
Vandaag krijgt 75 tot 90% van de bejaarde patiënten, bij wie een operatie of bestraling niet nodig was, wel een behandeling met hormonen zonder meer. Reden is waarschijnlijk dat men dan het gevoel krijgt dat men ‘toch iets doet’ zonder daarbij grote risico’s te nemen. Steeds meer studies tonen nochtans aan dat hormonen in deze gevallen geen enkel voordeel bieden. Integendeel, ze kunnen de levensverwachting verkorten, waarschijnlijk omdat ze een impact hebben op de stofwisseling (verhoging van de cholesterol, diabetes,…) en kunnen leiden tot botontkalking. Daarnaast verhogen ze de kwetsbaarheid in het algemeen.

Bij een behandeling met hoogfrequente geluidsgolven (HIFU) worden de kankercellen door hoogfrequente geluidsgolven opgewarmd en vernietigd. De onderzoekers raden aan om deze techniek enkel toe te passen in het kader van klinische studies, in afwachting van verdere bevindingen over de werkzaamheid en veiligheid. De techniek wordt nog steeds niet terugbetaald, maar er zijn wel een aantal ziekenhuizen die hem toepassen. De kost van de behandeling wordt dan gedeeltelijk door de patiënt gedragen. De rekening kan tot 3000 euro bedragen, afhankelijk van het ziekenhuis.

Verwijdering prostaat en uitwendige bestraling blijven het meest aanbevolen
Bij een lokale prostaatkanker met verhoogd risico blijven een prostatectomie en uitwendige radiotherapie het meest werkzaam. Brachytherapie op zich volstaat niet en wordt het best gecombineerd met uitwendige radiotherapie.
Tenslotte dringt het KCE erop aan om de patiënt (en eventueel zijn partner) goed te informeren over de mogelijke bijwerkingen van de behandelingen, en vooral dan (gedeeltelijke) impotentie (meer dan 50%) en incontinentie (tot 30%).

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram