Pil heeft invloed op geheugen

nieuws Vrouwen die de pil slikken, herinneren zich het plot van een emotioneel verhaal beter dan vrouwen die de pil niet gebruiken, zo blijkt uit onderzoek in het vakblad Neurobiology of Learning and Memory. Vrouwen die geen pil slikken onthouden echter beter de details.
De onderzoekers vroegen 34 vrouwen die de pil slikken en 35 vrouwen die de pil niet gebruiken om deel te nemen aan een experiment: ze kregen beelden te zien die een heel emotioneel verhaal vertelden (beelden van een moeder, een kind, een auto-ongeval, een operatie in het ziekenhuis, enz.), plus een verhaal dat iets minder emotioneel was (in het ene verhaal werd de zoon zwaar gewond bij een ongeval, in het andere was er niets gebeurd). Na een week werd de vrouwen gevraagd wat ze zich nog van de verhalen konden herinneren.

De vrouwen die de pil slikten, herinnerden zich het plot beter. De vrouwen die niet aan de pil waren, konden zich juist de details beter herinneren.
Volgens de onderzoekers bewijst de studie dat de pil invloed heeft op het type (emotionele) herinneringen dat mensen opslaan. Het tast het geheugen niet aan, maar het heeft wel een invloed op de werking van het geheugen.

Neurobiology of Learning and Memory, 2011; 96 (2): 378 DOI: 10.1016/j.nlm.2011.06.013


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram