Ouderen hebben baat bij plaatjes op websites

Fotolia_senior-computer-22-15.jpg

nieuws Het is voor ouderen prettig als er op websites over kanker naast tekst ook illustraties staan: met inhoudelijk beeldmateriaal lijken zij informatie beter te onthouden en met ondersteunende foto’s lijken zij meer emotionele steun te ervaren. Dat valt te lezen in European Journal of Cancer Care.

Steeds meer ouderen maken gebruik van internet, en volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn er manieren nodig om online-informatie goed weer te geven voor ouderen. In hun onderzoek richtten zij zich op het effect van 2 soorten afbeeldingen: inhoudelijke ‘cognitieve illustraties’, zoals icoontjes en grafieken, en ondersteunende ‘affectieve illustraties’, zoals foto’s van personen.

Zij ondervroegen 272 volwassen patiënten met colorectale kanker die in 2011-2014 een vervolgafspraak hadden. Uiteindelijk vulden 216 patiënten een onlinevragenlijst in en bekeken een speciale website over transanale endoscopische microchirurgie. Zij kregen willekeurig 1 van 3 verschillende versies te zien: een webpagina met alleen tekst, een pagina met tekst en illustraties van de operatie en van een stoma, of een website met tekst en foto’s van artsen. Daarna maakten de deelnemers een test en gaven zij hun mening over de website.

65-plussers herinnerden zich over het algemeen minder informatie dan 65-minners (39 vs. 50% van de informatie). De oudere patiënten wisten zich wel evenveel informatie te herinneren als de jongere patiënten wanneer de onlinetekst was verrijkt met inhoudelijke illustraties. Beeldmateriaal en vooral cognitieve plaatjes verhoogden de tevredenheid over het uiterlijk van de website – niet over de begrijpelijkheid – bij 65-plussers en 65-minners. Ouderen waren tevredener dan jongeren met de emotionele steun door affectieve illustraties op de website.

Laatst bijgewerkt: april 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram