Lezen en schrijven houdt het oude brein fit

nieuws Lezen, schrijven en andere hersenstimulerende activiteiten houden onze hersenen gezond en fit op onze oude dag. Ouderen die regelmatig aan dit soort activiteiten doen, hebben een kleinere kans om aan geheugenverlies te lijden. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De onderzoekers legden ieder jaar verschillende geheugentesten voor aan 294 ouderen. Deze testen moesten zij tot hun dood doen. Daarnaast beantwoordden de bejaarden vragen over welke activiteiten zij deden, bijvoorbeeld boeken lezen, schrijven of andere hersenstimulerende activiteiten.

Gemiddeld stierven de ouderen op een leeftijd van 89 jaar. Na hun dood werden de hersenen onderzocht op tekenen van dementie.

De onderzoekers beweren dat de snelheid van achteruitgang van het brein met 32 procent teruggedrongen wordt wanneer bejaarden op latere leeftijd regelmatig mentaal actief zijn. Bij bejaarden die bijna nooit lezen of schrijven is de snelheid van de achteruitgang veel hoger dan gemiddeld: 48 procent.

“We moeten de effecten van alledaagse activiteiten niet onderschatten”, concludeert Wilson. “Lezen en schrijven is belangrijk: voor onszelf, voor onze kinderen, maar ook voor onze ouders en grootouders.”


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram