Doe mee aan de fietstelweek

Laatst bijgewerkt: juni 2022
logo-fietstelweek1-.jpg

nieuws Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september
vindt de allereerste FietsTelweek plaats. Een week lang telt elke fietser én fietskilometer in Vlaanderen.
De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen, die hiervoor een brede groep partners mobiliseerde. Met een gratis app en fietstelpunten over heel Vlaanderen wil Fietsberaad Vlaanderen meer te weten komen over de Vlaamse fietsers om zo een beter fietsbeleid te stimuleren.

Alsmaar meer Vlamingen springen op de fiets, zowel in hun vrije tijd als voor woon-werkverkeer. Toch weten we heel weinig over de Vlaamse fietser. Nog nooit is het fietsgebruik en -gedrag van de Vlaming grondig in kaart gebracht, laat staan gedigitaliseerd.
Daar moet de allereerste FietsTelweek verandering in brengen.

Te l p u n t e n e n / F i e t s Te l A p p
Het Agentschap Wegen en Verkeer, de vijf Vlaamse provincies en verschillende Vlaamse steden en gemeenten engageren zich om tijdens de FietsTelweek op grote schaal telpunten te plaatsen en manueel te tellen. Er wordt geteld aan de hand van vaste telpunten, mobiele telpunten (zoals rubberen slangen op fietspaden en camera’s die fietsers registreren) op strategisch uitgekozen locaties.
Fietsers kunnen ook zelf meewerken aan de FietsTelweek door hun eigen fietsgedrag te registreren met hun smartphone. De gratis FietsTelApp is beschikbaar in de App Store en Google Play. Deze app brengt het aantal fietskilometers en de gevolgde routes in kaart en vertaalt die naar nuttige informatie voor de fietser zoals de impact op mobiliteit, gezondheid en klimaat. Fietsers kunnen via de app ook deelnemen aan een grote fietswedstrijd waarin ze het, alleen of in groep, tegen mekaar opnemen om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen.
De Universiteit Gent zorgt voor de wetenschappelijke begeleiding van het project.

Dataplatform voor beter fietsbeleid
De gegevens die tijdens de FietsTelweek verzameld worden, komen in een open-dataplatform over fietsgebruik. Dat zal een schat aan informatie opleveren voor alle betrokkenen in het fietsbeleid.

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen met de steun en medewerking van de vijf Vlaamse provincies en het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Ook deze partners verlenen hun medewerking aan de FietsTelweek: het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Fietsersbond, steden, gemeenten en politiezones in heel Vlaanderen, de Bond Beter Leefmilieu, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Universiteit Gent.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram