Gespleten fietszadel kan genitale problemen voorkomen

nieuws Bij vrouwen die veel fietsen kan een speciaal gespleten fietszadel (waarbij er in het midden een opening zit) irritatie van het zitvlak en mogelijke genitale problemen voorkomen.
Pijn en irritatie aan het zitvlak en zelfs seksuele dysfuncties en impotentie behoren tot de frequentste klachten van wielrenners en mensen die veel fietsen. Tot nu toe werd dit fenomeen vooral bestudeerd bij mannen, maar nu ook vrouwen meer en meer fietsen, beginnen er ook studies te komen bij vrouwen. Volgens een recente Amerikaanse studie bij 180 vrouwelijke wielrenners komen dergelijke klachten voor bij meer dan de helft van de vrouwen. De klachten gingen van pijn en een verdoofd gevoel aan het zitvlak en de genitale organen tot pijn tijdens seks. De klachten konden soms enkele dagen aanhouden.
Mogelijke factoren die daarbij meespelen zijn het gewicht van de fietser, de dikte van de vetlaag van het zitvlak, de gespierdheid van de bilspieren, de tijdsduur van het fietsen en het terrein. Een slechte hygiëne (niet regelmatig wassen van het zitvlak), een onaangepaste koersbroek en het type zadel zijn ook belangrijke factoren.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat bij gebruik van een gespleten zadel veel minder klachten optreden.

bron: Clinical Journal of Sports Medicine 2001, 289

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram