Shows met lichtflitsen bij muziekfestivals verhogen risico op epileptische aanval

123-stroboscop-EDM-festival-party-06-19.png

nieuws

Bezoekers aan electronic dance music (EDM) festivals met stroboscopische (zeer felle en flitsende) lichteffecten hebben meer kans op een epileptische aanval. Dit zeggen onderzoekers van Amsterdam UMC in een artikel dat gepubliceerd is in BMJ Open. De onderzoekers raden organisatoren van festivals aan om bezoekers te waarschuwen voor een epileptische aanval als gevolg van stroboscopische lichteffecten. Ook is voorlichting nodig om de voortekenen van een epileptische aanval te herkennen. Mensen die eerder een dergelijke aanval hebben gehad, lopen extra risico en hen wordt met klem aangeraden geen drugs te gebruiken, voldoende te slapen, niet te dicht bij het podium te staan en het festival te verlaten als zij een ‘’aura’’-gevoel krijgen (verschijnselen zoals migraine en een gevoel van algemeen onbehagen) dat vaak voorafgaat aan een aanval van epilepsie.

De onderzoekers verzamelden gegevens van personen die medische hulp nodig hadden tijdens een muziekfestival. Daarbij ging het ook om hulp vanwege drugsmisbruik. De gegevens komen uit een groep van ruim 400 duizend toeschouwers van 28 verschillende EDM-festivals in 2015. De groep werd verdeeld in toeschouwers die een lichtshow in het donker zagen (ongeveer 240 duizend toeschouwers) en een controlegroep die overdag naar een festival ging (circa 160 duizend personen).

Op basis van bekende symptomen als plotseling verlies van bewustzijn, trekkende ledematen, bijten in de tong en tijdelijke incontinentie voor urine werd de diagnose van een epileptische aanval gesteld.

Er was 2776 keer medische hulp nodig voor een variëteit aan incidenten. In 39 gevallen was er sprake van een epileptische aanval. Het onderzoek laat zien dat stroboscopische lichteffecten risicovoller zijn in het donker. Van de 39 aanvallen, waren er dertig in de groep die de snel knipperende en felle lichten zagen in het donker. Negen aanvallen bij de festivalgangers vonden overdag plaats.  

Bij EDM-festivals gebruiken bezoekers regelmatig de bekende partydrug xtc. Dat kan het risico om een aanval te krijgen in sommige gevallen verhogen. Het is volgens de onderzoekers echter onwaarschijnlijk dat drugsgebruik een epileptische aanval veroorzaakt. Een minderheid van de mensen die een epileptische aanval kregen, had drugs gebruikt. Volgens de onderzoekers is het stroboscopisch effect van de lichtshow de belangrijkste oorzaak van de epileptische aanvallen.

Bron
https://bmjopen.bmj.com/content/9/6/e023442.full" target="_blank">bmjopen.bmj.com/content/9/6/e023442.full
https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/shows-met-lichtflitsen-bij-muziekfestivals-verhogen-risico-op-epileptische-aanval.htm" target="_blank">www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/shows-met-lichtflitsen-bij-muziekfestivals-verhogen-risico-op-epileptische-aanval.htm


Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram