Hard lachen is goede pijnstiller

nieuws Hard lachen is een goede pijnstiller, zo blijkt uit een experiment van de universiteit van Oxford dat verschenen is in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Eén groep proefpersonen kreeg alleen of in groep gedurende 15 minuten humoristische filmpjes te zien met o.m. Mister Bean. Een tweede groep moest naar gewone filmpjes kijken, bv. een sportprogramma. Een derde groep keek naar cabaretiers op een humorfestival.

Nadien werden alle proefpersonen blootgesteld aan pijn. De mensen die in groep naar de de humorfilmpjes hadden gekeken en hard hadden gelachen, konden tot tien procent meer pijn verdragen dan normaal. Ook de mensen die een life-cabaretier hadden gezien en daarbij veel hadden moeten lachen, verdroegen beter pijn. De mensen die een saai programma hadden gekeken, zagen hun pijngrens daarentegen zakken: ze konden minder pijn verdragen.

Alleen filmpjes die leidden tot daverend gelach, en alleen wanneer ze in groep werden bekeken, hadden een effect. Wanneer de mensen de filmpjes alleen bekeken, was er nauwelijks een effect.
De onderzoekers vermoeden dat bij hard lachen chemische stoffen, endorfines, vrijkomen die de pijn onderdukken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram