Een vuiltje of splinter in het oog

nieuws Een vuiltje in het oog (stof, een vliegje, een korreltje zand, een splinter van hout of ijzer...) kan heel vervelend zijn: u hebt een branderig en pijnlijk gevoel, het oog is rood, begint te tranen, enz.
Meestal ligt het voorwerp oppervlakkig onder het bovenste ooglid of op het hoornvlies. Er bestaan verschillende technieken om een vuiltje uit het oog te verwijderen. Verwijder altijd eerst contactlenzen.

• Door te drukken op het traanzakje gaat het oog tranen en kan het vuiltje weggespoeld worden.

• U kan proberen om het vreemd voorwerp weg te spoelen met water. Laat het slachtoffer op een stoel zitten met het hoofd lichtjes naar achter gekanteld. Ga zelf achter het slachtoffer staan en spreid voorzichtig beide oogleden open met je duim en wijsvinger. Vraag het slachtoffer afwisselend naar boven, naar onder, naar links en rechts te kijken. Giet voorzichtig een beetje water uit een glas op het wit van het oog. Spoel vanaf de neus naar de zijkant van het gelaat.

• U kan ook proberen met de tip van een zakdoek of een vochtig wattenstaafje het vreemde voorwerp voorzichtig te verwijderen.
Als het deeltje zich onder het bovenste ooglid bevindt, kan dit omhoog gehouden worden. Daarvoor grijpt men de rand van het ooglid vast tussen duim en wijsvinger en trekt het naar voor en boven. Het slachtoffer kijkt hierbij naar beneden zodat het deeltje kan verwijderd worden.
Als het deeltje zich in het onderste ooglid bevindt, dan kan men dit ooglid naar beneden trekken. Het slachtoffer kijkt nu naar boven zodat het deeltje kan verwijderd worden.

• Indien dat allemaal niet lukt, kan u het bovenste ooglid ‘omklappen’. Laat het slachtoffer de oogbol goed naar beneden draaien zonder het hoofd zelf te kantelen. Neem de wimpers van het bovenste ooglid tussen duim en wijsvinger vast en trek het ooglid voorzichtig naar beneden en van het oog weg. Met uw andere hand drukt u met een wattenstaafje zachtjes halverwege op het bovenste ooglid. Beweeg de hand waarmee u de wimpers vasthoudt naar boven. Als hu het goed uitvoert, klapt het bovenste ooglid om en ziet u de binnenzijde. Verwijder het voorwerp voorzichtig met een zakdoekje of een wattenstaafje. Klap heet ooglid weer in de normale positie.


Als u er niet in slaagt om het vreemde voorwerp te verwijderen of als u het vreemde voorwerp niet ziet, moet u een oogarts raadplegen. Dat is ook het geval als u een bijtend of schurend product in het oog hebt gekregen.
Als het vuiltje of de splinter niet meer in uw oog zit, verdwijnt de irritatie meestal binnen 24 uur. Een vuiltje of voorwerp in het oog kan aanleiding geven tot een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies. Kleine, oppervlakkige beschadigingen van het bindvlies en hoornvlies genezen meestal spontaan. Raadpleeg een oogarts als de klachten (irritatie, pijn, tranen...) verergeren of na een drietal dagen niet duidelijk zijn verminderd.


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram