Speekseltest en ADHD-medicatie

nieuws Sinds 1 oktober 2010 worden speekseltesten op drugs in het verkeer uitgevoerd. Vrij snel ontstond enige onrust omdat de test ook zou reageren op geneesmiddelen tegen ADHD, zoals Ritalin en Concerta die aan amfetamine verwante stoffen bevatten.

Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat de test niet positief zou reageren op methylfenidaat, de stof die verwerkt is in ADHD-medicatie, wanneer deze in de voorgeschreven dosis wordt gebruikt.
Verder benadrukt het BIVV dat de politie niet onmiddellijk overgaat tot de speekseltest, maar dat ze eerst op basis van uiterlijke kenmerken nagaat of er recent druggebruik vermoed wordt. Pas bij een vermoeden van misbruik volgt de speekseltest.

Personen die geneesmiddelen op voorschrift nemen en de voorgeschreven dosissen niet overschrijden, scoren vermoedelijk negatief op de uiterlijke kenmerken en zullen dus niet onderworpen worden aan een speekseltest


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram