Cannabis op jonge leeftijd verhoogt kans op psychose

nieuws Een nieuwe studie wijst uit dat cannabisgebruik in aanleg aanwezige psychoses sneller kan doen doorbreken. Cannabis roken vervroegt psychotische ziektes met ruim 2,5 jaar.
Dat schrijven Australische onderzoekers in het vakblad Archives of General Psychiatry. Ze betwijfelen of cannabisgebruik méér psychiatrische patiënten oplevert, maar het bespoedigt de ziekte, wat dan weer kan leiden tot een slechtere afloop. Mensen die psychoses krijgen, lijden aan wanen en hallucinaties. Psychoses kunnen apart voorkomen, maar ook binnen het ernstiger ziektebeeld van schizofrenie, waarbij patiënten tevens lijden aan vervlakte emoties, verstoorde spraak, onaangepast gedrag of chaotische bewegingen.
Dat tijdsverschil kan komen doordat mensen met 'aanleg' voor psychose ook gevoeliger zijn voor de op psychotische verschijnselen lijkende ervaringen bij cannabisgebruik. Dat laten Nederlandse onderzoekers zien in twee artikelen, ook in de Archives of General Psychiatry.

De Nederlandse onderzoekers vergelijken patiënten met een psychotische ziekte, hun directe verwanten en mensen die geen psychose in de familie hebben. Die aanpak is gekozen omdat het wel vaststaat dat er een familiale aanleg is om psychoses te krijgen - genetisch dus - maar dat gebeurtenissen tijdens het leven bepalen of iemand ook echt ziek wordt of niet. In dit geval: de patiënt wel en zijn broers, zus, vader of moeder niet, waarbij wordt aangenomen dat die meestal ook de (onbekende) genetische kwetsbaarheid hebben.

Die familieleden melden, als ze vragenlijsten invullen, veel meer lichte psychoseverschijnselen in de maand nadat ze cannabis hebben gerookt. Of ze dat hadden gedaan, werd in hun urine gemeten. Ze waren dan maar liefst 15 keer zo gevoelig voor die lichte wanen en hallucinaties. In een tweede artikel kon die gevoeligheid ook aan varianten van een bepaald gen worden gekoppeld, waarmee de onderzoekers een mogelijke moleculaire verklaring op het spoor zijn. Die is er pas echt als duidelijk is hoe die gevoeligheid leidt tot een psychose die niet meer door cannabis wordt gestimuleerd.

Volgens een vierde onderzoek bij 2000 Duitse jongeren tussen 14 en 24 jaar gepubliceerd in het British Medical Journal die gedurende tien jaar werden gevolgd, zou er mogelijk wel een oorzakelijk verband bestaan tussen cannabisgebruik (minstens 5 keer) en een verhoogde kans op psychose.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram