Is bruin bier goed voor de borstvoeding?

Laatst bijgewerkt: september 2015
123-drank-bruinbier-alcoh-09-15.jpg

nieuws Het is een hardnekkig fabeltje dat bruin bier goed zou zijn voor moeders die borstvoeding geven en de productie van moedermelk zou stimuleren.

Toch wordt die mythe nog altijd gekoesterd door (sommigen in) de bierindustrie.
Zo schrijft een arts op de Belgische website Bier en Gezondheid (die zich presenteert als een onafhankelijke wetenschappelijke website over de effecten van bier op de gezondheid, maar gefinancierd wordt door brouwerijsector) dat bier weliswaar geen direct effect heeft op de aanmaak van moedermelk, maar dat het "toch niet onzinnig [is] om (bruin) bier te drinken tijdens de borstvoeding, op voorwaarde dat men weinig drinkt en bier met een laag alcoholgehalte kiest. Bier is een bron van vitamine B en bovendien voert bier extra vocht aan. Dat is mooi meegenomen tijdens de borstvoedingsperiode, wanneer de behoeften aan vocht en vitaminen sowieso groter zijn dan anders.

Nog belanger is echter dat bier een kalmerende werking uitoefent op de zogende vrouw, omwille van het alcoholgehalte. En een rustige moeder produceert nu eenmaal meer moedermelk.
Je kan dus stellen dat bier een onrechtstreeks gunstig effect heeft op de borstvoeding, omdat het anti-stresserend werkt. Daarbij maakt het weinig uit of je bruin bier kiest of een ander bier, zolang je maar bier kiest met een laag alcoholgehalte. Houd het best op bier, want wijnen hebben een hoger alcoholgehalte."
(www.bierengezondheid.be/index.php/articles/nl/cid=17/aid=258)

Het Nederlandse Kenniscentrum Bier, het wetenschappelijk instituut van de Nederlandse brouwers, is op dat punt veel duidelijker. Volgens dat instituut is (bruin) bier niet goed voor vrouwen die borstvoeding geven. "Alcohol remt de oxytocineproductie en daarmee de toeschietreflex waardoor baby’s juist minder drinken. Bovendien komt de alcohol via de melk bij de baby terecht. De eerste uren nadat een kind melk met alcohol heeft gedronken slaapt het onrustiger. Het beste is dus om geen alcoholhoudende drank te drinken als je borstvoeding geeft. Wil je toch af en toe iets met alcohol drinken, plan dit dan goed zodat de alcohol door je lichaam afgebroken is (wacht minimaal 3 uur) voordat je weer een voeding geeft."

Op de website van het Kenniscentrum Bier kunt u trouwens een brochure downloaden: Zwanger & 100% alcoholvrij, met praktische tips om geen alcohol te drinken.
(www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/bruin-bier-goed-voor-de-borstvoeding)

Waarom drinkt u beter geen (bruin) bier als u borstvoeding geeft?
• Alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht en dat remt zijn ontwikkeling.
• Alcohol kan de melkproductie afremmen.
• Alcohol remt de oxytocineproductie, en dus de toeschietreflex waardoor de baby minder zal drinken.
• Bovendien kan de baby slaperig worden van alcohol en daardoor niet veel zin hebben om te drinken.
• Alcohol verandert de smaak en geur van de moedermelk. Uw baby kan hierdoor geïrriteerd raken, slechter slapen en/of minder willen drinken.
• De vitamines B die in bruin bier aanwezig zijn, zitten ook in bruin brood, vlees of noten, en dit zonder schadelijke effecten voor de baby.

Als u toch een glaasje wilt drinken, doe dat direct na de borstvoeding en wacht enkele uren voor u opnieuw de borst geeft. Na ongeveer 2 uur is de alcohol van 1 glas uit uw bloed en uit uw moedermelk verdwenen. Drinkt u twee glazen alcohol, wacht dan minimaal 4 uur voordat u borstvoeding geeft.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram