Geen gezondheidsclaims op energiedranken

Laatst bijgewerkt: juli 2016
123-blik-drank-energiedr-170-11.jpg

nieuws Fabrikanten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Dat heeft het Europees Parlement (EP) beslist. Het parlement spreekt hiermee zijn veto uit over een voorstel van de Europese Commissie. Die wil dergelijke gezondheidsclaims wél toestaan.

De Commissie steunt zich daarvoor op onderzoek van het Europees Voedingsagentschap EFSA, dat stelt dat cafeïne bij volwassenen, bij een inname van 75 mg, het concentratievermogen en de alertheid bevordert. Bovendien zou het consumeren van 3 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht, een uur voor een prestatie, het uithoudingsvermogen bevorderen.

Ongezond
Een energiedrank van 250 ml kan ot 27 gram suiker en 80 mg cafeïne bevatten. Dat is voor volwassenen niet zo’n probleem maar als jongeren, en vooral kinderen, ze veel drinken kan het leiden tot klachten zoals rusteloosheid, angstgevoelens en slecht slapen.
In België heeft de Hoge Gezondheidsraad al meerdere keren gewaarschuwd voor de gevaren van energiedranken, vooral bij kinderen en jongeren.

Lees ook: Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor energiedrankjes

Lees ook: Gebruik energiedranken steeds met mate
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram