Drinken van thee verkleint kans op hartaanval en beroerte

123-thee-drank-soorten-03-16.jpg

nieuws De kans op een hartaanval of een beroerte wordt kleiner als iemand één tot drie koppen thee (zwarte of groene thee) per dag drinkt. Bij theedrinkers wordt ook minder verkalking van slagaders rond het hart vastgesteld.

Dat blijkt uit onderzoek van het John Hopkins Hospital in Baltimore die ruim zesduizend mensen gedurende vijftien jaar opvolgden. Mensen die dagelijks één kop thee dronken, hadden 35% minder kans op een hartaanval, een beroerte of overlijden door een hartaandoening.
De studie, die werd voorgesteld op een congres van de American Heart Association, geeft geen verklaring voor het beschermend effect van thee.
In de nieuwe Voedingsrichtlijnen 2016 adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad om dagelijks drie tot vier koppen groene of zwarte thee drinken.

Volgens de Gezondheidsraad hangt het gebruik van drie koppen zwarte en groene thee per dag samen met een ongeveer 10% lager risico op beroerte. Het gebruik van tenminste vier koppen zwarte en groene thee per dag hangt samen met een 15% lager risico op diabetes type 2. Het gebruik van vijf koppen zwarte thee per dag of drie koppen groene thee per dag verlaagt de systolische bloeddruk met 2 mmg Hg.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram