Niet vaker naar huisarts na thuiscontroles

123-dr-oz-pat-stet-01-18.jpg

nieuws

Mensen die thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker meten, gaan niet vaker naar de huisarts dan mensen die dat nooit doen. Ook consumenten die een zogeheten bodyscan laten maken, zien de huisarts niet vaker dan mensen die dat niet doen. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse gezondheidsinstituut NIVEL. 

Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking ooit wel eens zo’n controle heeft gedaan. Een deel van de gebruikers onderging een health check om een verklaring te vinden voor een klacht als vermoeidheid of duizeligheid. Een ander deel nam een gelegenheid te baat die geboden werd door de werkgever of de zorgverzekeraar.
De ervaringen met health checks waren doorgaans positief. Slechts zelden was er aanleiding tot verder huisartsbezoek of gespecialiseerde zorg. Gebruikers ervoeren de resultaten als geruststellend. De uitkomsten hadden ook geen invloed op hun leefstijl. 

Huisartsen geven aan zelden naar aanleiding van een thuistest patiënten over de vloer te krijgen. Ook zeggen huisartsen nauwelijks patiënten door te verwijzen naar aanleiding van zo’n test.

Wel werd ook duidelijk dat deze gebruikers zich niet bewust zijn van eventuele schaduwkanten van een test of de kans op valse uitslagen (positief of negatief). 

Bron: 
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/ervaringen-met-health-checks-positief
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/medische-zelftests-hebben-niet-tot-extra-huisartsbezoek-geleid


Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram