Fysieke fitheid op 18 jaar beschermt tegen diabetes type 2

123-fitness-meisje-sport-03-16.jpg

nieuws Jonge mannen die op de leeftijd van 18 jaar fysiek fit zijn, hebben minder kans om op latere leeftijd diabetes type 2 te krijgen dan minder fitte mannen. Dat blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek waarbij tussen 1969 en 1997 1,5 miljoen rekruten werden getest, of 97% van alle Zweedse mannen van 18 jaar.

De soldaten werden op de leeftijd van 18 jaar getest op onder meer uithoudingsvermogen en spierkracht. In 2012, dus 15 tot 40 jaar na hun oorspronkelijke test, bleek ruim 34.000 van hen diabetes type 2 te hebben. Mannen met een beperkt uithoudingsvermogen op de leeftijd van 18 jaar hadden een grotere kans op diabetes dan de fitte mannen. Mannen met een beperkt uithoudingsvermogen én weinig spierkracht op 18 jaar hadden tot drie keer meer kans op diabetes type 2 dan fitte mannen.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat er een verband bestaat tussen fysieke fitheid op de leeftijd van 18 jaar en de kans op diabetes type 2 op latere leeftijd, althans bij mannen. Een beperking van de studie is dat de fysieke fitheid alleen werd gemeten op de leeftijd van 18 jaar en niet meer op latere leeftijd.

Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram