Beschermt sauna tegen dementie?

123M-ouder-koppel-sauna-.jpg

nieuws Mensen die frequent een sauna nemen zouden minder kans maken om later dement te worden. Dat blijkt uit een Fins onderzoek gepubliceerd in het vakblad EM>Age and Ageing.

De studie volgde gedurende 20 jaar meer dan 2.300 Finse mannen tussen 42 en 60 jaar. In de loop van de studie werd bij 204 mannen dementie en bij 123 mannen de ziekte van Alzheimer vastgesteld. De mannen die 4 tot 7 keer per week een sauna namen hadden 66 % minder kans om dement te worden dan mannen die slechts één keer per week in de sauna gingen. Ook de mannen die 2-3 keer per week in de sauna gingen hadden een kleinere kans op dementie dan de mannen die minder vaak gingen.

Eerder onderzoek van dezelfde studiegroep had al aangetoond dat frequent saunabezoek de bloedsomloop verbetert en de kans op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk vermindert. De onderzoekers vermoeden dat de bescherming tegen dementie mogelijk ook te maken heeft met die verbeterde bloedsomloop.

De onderzoekers benadrukken dat de studie alleen mannen van middelbare leeftijd onderzocht en door de aard van de studie geen oorzakelijk verband kan aantonen. Dat het hier om toeval gaat en andere factoren een rol spelen, kan niet uitgesloten worden.

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram