Chronische koolmonoxidevergiftiging wordt vaak gemist

123m_kachel_co_tekening.jpg

nieuws

Langdurige blootstelling aan lage concentraties koolmonoxide kan zorgen voor lichamelijke of psychische klachten, zoals hoofdpijn en verwardheid. Vaak wordt bij die klachten echter niet aan een chronische koolmonoxidevergiftiging gedacht. Meer bewustwording is daarom belangrijk. Dat schrijft het Nederlandse vakblad Medisch Contact.

Bij een studie in Groot-Brittannië onder 1758 patiënten die een eerstehulppost bezochten met klachten als pijn op de borst, verergering van COPD-klachten, onverklaarde hoofdpijn en griepachtige symptomen had 4,3 procent van de patiënten een verhoogd koolmonoxide-gehalte in zijn bloed. 
Niet in alle gevallen kon de bron van koolmonoxide geïdentificeerd worden. Als dit wel kon, ging het relatief vaak om shishalounges (bars waar je een waterpijp kunt roken), slecht functionerende cv-ketels en geblokkeerde ventilatie. 

In een andere studie, onder 140 patiënten die zich met hoofdpijn meldden bij het ziekenhuis, had 14,6 procent een verhoogd gehalte in het bloed. In beide studies concluderen de onderzoekers dat chronische effecten van koolmonoxideblootstelling waarschijnlijk veelvuldig worden gemist. 
Dit komt doordat de symptomen van een chronische koolmonoxidevergiftiging aspecifiek zijn. Ze variëren van lichamelijke klachten, als hoofdpijn en misselijkheid, tot aan psychische klachten zoals verwardheid en psychoses. 

Bijzonder gevaarlijk is koolmonoxide voor zwangere vrouwen, omdat het via de placenta schade aanricht aan het zenuwstelsel van het ongeboren kind. 

Lees ook: Opletten voor koolstofmonoxide-vergiftiging!

Bron:
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/chronische-koolmonoxidevergiftiging-vaak-gemist.htm


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram