Vroege opsporing COPD beter voor de behandeling

nieuws Ongeveer de helft van mensen met COPD (chronisch obstructieve longziekte) weet niet dat zij deze ziekte hebben. Hun diagnose COPD is niet bekend bij de huisarts, wordt te laat gesteld of is incorrect. Dit komt omdat patiënten de ernst van lichte luchtwegklachten onderschatten; ze wennen aan de klachten en hebben geleerd te leven met de beperkingen.
Als COPD eerder kan worden opgespoord, is dit beter voor de behandeling. Dat zegt huisarts Jos Dirven in zijn proefschrift 'Early detection of COPD in general practice' dat is gebaseerd op het ontwikkelen van strategieën om COPD vroegtijdig in huisartsenpraktijken op te sporen.

Circa 10.000 mensen tussen de 40 en 70 jaar, hebben een vragenlijstje ingevuld. Uit het onderzoek blijkt dat circa twee derde van deze "gezonde" personen wél klachten aangaf, terwijl ze nooit een dokter hiervoor geraadpleegd hadden. Deze groep blijkt na een longfunctieonderzoek (spirometrie) vaak COPD te hebben.
Uit ander onderzoek zijn er aanwijzingen dat het aantal longaanvallen afneemt als COPD tijdig wordt opgespoord en behandeld, dat de longfunctie verbetert en waarschijnlijk ook de kwaliteit van leven.

COPD is een ernstige longziekte, waarbij ademen steeds moeilijker wordt. De schade aan de longen is onherstelbaar en de longen gaan steeds verder achteruit. Mensen van 40 jaar en ouder, die regelmatig hoesten en benauwd zijn behoren tot de risicogroep, vooral als zij roken of jarenlang (mee)gerookt hebben.

Op de website van het Nederlandse Longfonds kunt u online een COPD-risicotest invullen die werd ontwikkeld door Maastricht Universiteit Medisch Centrum.
https://www.longfonds.nl/over-longen/test-je-longen/copdrisicotest

Bronnen:
http://www.mumc.nl/actueel/nieuws/eerder-opsporen-copd-bij-gezonde-mensen-haalbaar
https://www.longfonds.nl/nieuws/betere-behandeling-als-copd-eerder-wordt-opgespoord


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram