Verband tussen chronische constipatie en depressie

nieuws Volgens een Engels onderzoek zouden vrouwen die lijden aan chronische constipatie meer kans maken om ook een depressie of angststoornis te hebben. Aan de studie werd deelgenomen door 34 vrouwen die gemiddeld 21 jaar aan constipatie leden. Ze werden onderworpen aan een aantal psychologische tests waarmee depressie, angst, zelfvertrouwen, enz. kunnen worden gemeten, en een speciale echografie om de rectale bloedstroom in beeld te brengen. Op die manier kon men de zenuwimpulsen vanuit de hersenen naar de darmen meten. Die gegevens werden vergeleken met die van vrouwen zonder gastro-intestinale problemen.
De vrouwen met darmproblemen rapporteerden meer depressieve en angstproblemen, een lager zelfvertrouwen en meer relatieproblemen. Volgens de onderzoekers werd bij deze vrouwen ook een wijziging vastgesteld in de zenuwimpulsen die de maag-darmfunctie controleren, terwijl bij de gezonde vrouwen geen verband werd vastgesteld tussen de rectale bloedstroom en hersenactiviteit. Dat zou er op kunnen wijzen dat er een direct fysiologisch verband bestaat tussen bepaalde psychische problemen en maag- en darmproblemen. Dit betekent volgens de onderzoekers dat mensen met chronische constipatieproblemen misschien niet alleen een laxeermiddel of een dieet nodig hebben, maar soms ook psychologische begeleiding en behandeling.

Bron: Gut 2001, 209-213.


Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram