Borstvoeding beschermt moeders tegen beroertes

123-baby-pasgeb-bv-borstv-10-17.jpg

nieuws

Het geven van borstvoeding verkleint niet alleen het risico op borst- en ovariumkanker, maar lijkt bij postmenopauzale vrouwen ook te beschermen tegen het krijgen van een herseninfarct. Dit blijkt uit een studie in het Journal of the American Heart Association

Uit sommige studies blijkt dat vrouwen die borstvoeding geven een lager risico lopen op borstkanker, eierstokkanker en diabetes type 2. Onderzoekers van de universiteit van Kansas wilden nagaan wat het effect is van borstvoeding op het krijgen van een beroerte, de vierde grootste doodsoorzaak bij vrouwen ouder dan 65. 

Daarvoor selecteerden ze ruim 80.000 vrouwen die deelnamen aan de Womens’s Health Initiative. Dat is een grote Amerikaanse studie waarbij de medische gegevens en de gezondheidsgewoontes van duizenden postmenopauzale vrouwen al sedert 1991 worden opgevolgd. De vrouwen hadden allemaal minstens één kind gebaard. 58 procent daarvan had ooit borstvoeding gegeven, 51 procent had dat 1 tot 6 maanden gedaan, 22 procent 7 tot 12 maanden en 27 procent langer dan 13 maanden. 3,4 procent van de vrouwen kreeg tijdens de studie een beroerte, 1,6 procent had er eerder een gehad. 

Vrouwen die minimaal één maand borstvoeding gaven, hadden 23 procent minder risico op het krijgen van een herseninfarct dan vrouwen die nooit borstvoeding hadden gegeven. De vermindering van het risico nam toe naarmate de vrouw in totaal een langere periode borstvoeding had gegeven: 6 maanden of minder kwam overeen met een 19 procent lager risico. Hoe meer maanden erbij kwamen, hoe lager het risico werd.

De onderzoekers benadrukken wel dat ze niet kunnen bewijzen dat het geven van borstvoeding verantwoordelijk is voor het lager risico op beroertes. Het is ook mogelijk dat vrouwen die de borst geven verschillen van vrouwen die dat niet doen en dat daar de reden zit voor het lagere risico. Vast staat bijvoorbeeld dat voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker onder controle houden, je risico op beroertes verlaagt. Wellicht past het geven van borstvoeding in dat rijtje thuis en lopen de vrouwen die al deze factoren ter harte nemen het laagste risico.

Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram