Beschermt borstvoeding tegen allergie?

123-baby-bv-12-17.jpg

nieuws

Studies over de vraag of borstvoeding beschermt tegen allergie op latere leeftijd, komen tot tegenstrijdige resultaten. Ook twee recente onderzoeken spreken elkaar tegen.

Volgens een nieuwe Zweedse studie gebaseerd op gegevens van 330.000 personen van middelbare leeftijd, beschermt het geven van borstvoeding niet tegen het ontwikkelen van astma, hooikoorts en eczeem. In tegendeel zelfs, de onderzoekers zagen een toegenomen kans op hooikoorts en eczeem aan bij personen die als baby borstvoeding hebben gekregen. Tussen de kans op astma en borstvoeding werd geen verband aangetroffen.

Volgens de onderzoekers is dit echter geen reden om geen borstvoeding te geven. Andere onderliggende factoren die de kans op de drie aandoeningen zouden vergroten, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Wel zag men dat personen met een goede sociaaleconomische status die opgroeien in zeer hygiënische omstandigheden doorgaans minder vaak astma hadden, maar wel vaker last hadden van hooikoorts. Een hoger BMI (body mass index, een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte) zou ook de kans op zowel astma, hooikoorts als eczeem verhogen. Een tegenovergesteld effect werd aangetroffen bij baby’s met een gemiddeld hoger geboortegewicht.

Deze studie verscheen in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

De tweede studie gepubliceerd in JAMA Pediatrics komt tot een heel ander besluit. In deze studie werd gekeken of borstvoeding de kans op astma en eczeem vermindert op de leeftijd van zestien jaar bij 13.500 kinderen. Er werd een vermindering met 54 procent van atopisch eczeem vastgesteld bij de kinderen die langdurig borstvoeding hadden gekregen tegenover kinderen die geen borstvoeding kregen. Er werd evenwel geen significant verschil gezien in longfunctie en het optreden van op astma. 

Bron:
www.uu.se


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram