Ook één glas per dag verhoogt risico borstkanker bij vrouwen

nieuws Het risico op alcoholgerelateerde kankers, zoals borst- en darmkanker en kanker van mond, keel en slokdarm, begint bij vrouwen al meetbaar te stijgen vanaf een alcoholconsumptie van één glas per dag. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde naar aanleiding van een studie in het BMJ.

De studie volgde gedurende 30 jaar ruim 88.000 vrouwen en bijna 48.000 mannen. Van al deze deelnemers zijn sinds de jaren 80 elke 2 jaar gegevens verzameld over alcoholgebruik. Ook andere leefstijlfactoren, zoals roken, en overige gezondheidsvariabelen werden bijgehouden, waaronder het optreden van kanker – bij bijna 27.000 deelnemers. Onder alle deelnemers bij elkaar hing licht en matig drankgebruik samen met een minimaal verhoogd risico op kanker in het algemeen. Dat verhoogde risico werd voor vrouwen bijna significant vanaf een dagelijkse consumptie van 1 glas per dag (5 tot 14,9 g alcohol).

Als alleen wordt gekeken naar alcoholgerelateerde kankers was er alleen bij vrouwen een duidelijk verband. Dit verhoogde risico was vooral toe te schrijven aan borstkanker. Bij mannen was dit verband er alleen voor nooit-rokers, waarschijnlijk omdat roken het risico veel meer verhoogt dan drinken. Roken versterkt wel het carcinogene effect van alcohol, vooral bij mannen die meer dan zo’n 3 eenheden per dag nuttigen.


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram