Finasteride: risico van borstkanker bij mannen?

nieuws Finasteride onder vorm van tabletten van 5 mg (Proscar® en generieken) wordt gebruikt bij goedaardige prostaatvergroting. Finasteride wordt ook aangewend bij kaalheid (alopecia androgenetica) in een dosis van 1 mg per dag. Alopecia androgenetica is in België geen officieel aanvaarde indicatie voor finasteride.

De Britse autoriteiten hebben recent de aandacht gevestigd op gevallen van borstkanker die werden vastgesteld bij mannen behandeld met finasteride, meestal in het kader van prostaatvergroting: tot november 2009 werden wereldwijd 53 gevallen van borstkanker gemeld (50 met finasteride aan 5 mg, en 3 met finasteride aan 1 mg). Dit ongewenst effect zou te maken kunnen hebben met het werkingsmechanisme van finasteride. De bijsluiters van de geneesmiddelen die finasteride bevatten, worden momenteel gewijzigd op Europees niveau, om te melden dat gevallen van borstkanker werden gerapporteerd bij de man. Hoewel het oorzakelijk verband tussen het gebruik van finasteride en het risico van borstkanker bij de man niet vaststaat, doet deze informatie opnieuw vragen rijzen over het gebruik van finasteride tegen kaalheid: er zijn veel onzekerheden over de risico’s op lange termijn, voor een gering en omkeerbaar effect.

bron: Folia Farmacotherapeutica

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram