Finasteride: risico van borstkanker bij mannen?

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Finasteride onder vorm van tabletten van 5 mg (Proscar® en generieken) wordt gebruikt bij goedaardige prostaatvergroting. Finasteride wordt ook aangewend bij kaalheid (alopecia androgenetica) in een dosis van 1 mg per dag. Alopecia androgenetica is in België geen officieel aanvaarde indicatie voor finasteride.

De Britse autoriteiten hebben recent de aandacht gevestigd op gevallen van borstkanker die werden vastgesteld bij mannen behandeld met finasteride, meestal in het kader van prostaatvergroting: tot november 2009 werden wereldwijd 53 gevallen van borstkanker gemeld (50 met finasteride aan 5 mg, en 3 met finasteride aan 1 mg). Dit ongewenst effect zou te maken kunnen hebben met het werkingsmechanisme van finasteride. De bijsluiters van de geneesmiddelen die finasteride bevatten, worden momenteel gewijzigd op Europees niveau, om te melden dat gevallen van borstkanker werden gerapporteerd bij de man. Hoewel het oorzakelijk verband tussen het gebruik van finasteride en het risico van borstkanker bij de man niet vaststaat, doet deze informatie opnieuw vragen rijzen over het gebruik van finasteride tegen kaalheid: er zijn veel onzekerheden over de risico’s op lange termijn, voor een gering en omkeerbaar effect.


bron: Folia Farmacotherapeutica


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram