Alcohol vergroot de kans op borstkanker

nieuws Zelfs één glas alcohol per dag kan de kans op borstkanker vergroten. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Alhoewel geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, kan volgens onderzoekers ongeveer twee op de vijf gevallen van borstkanker voorkomen worden door geen alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.
Voor het nieuwe rapport hebben onderzoekers bevindingen uit 119 studies uit de hele wereld bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 12 miljoen vrouwen, waarvan 260.000 vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld.

Alcohol
Volgens het rapport zou elke bijkomende 10g pure alcohol per dag (wat ongeveer overeenkomt met één klein glas wijn of bier) het risico op premenopausale borstkanker met 5 procent verhogen en het risico op postmenopauzale borstkanker met 9 procent.
Als we ervan uitgaan dat op 100 vrouwen ongeveer 12 à 13 borstkanker krijgen, en dat die 100 vrouwen dagelijks één glas alcohol zouden drinken, dat zou dat betekenen dat 1 vrouw extra borstkanker zou krijgen.

Lichaamsbeweging
De bevindingen in het rapport laten ook zien dat lichaamsbeweging de kans op borstkanker kan verkleinen. Bij borstkanker voor de menopauze gaat het om intensieve lichaamsbeweging zoals zwemmen en lopen.

Overgewicht
Het onderzoek bevestigt dat overgewicht en obesitas de kans vergroten op borstkanker na de menopauze, de meest voorkomende vorm van borstkanker. Van overgewicht en obesitas is het bekend dat ze ook de kans op 10 andere vormen van kanker vergroten, waaronder darm-, lever en alvleesklierkanker. 

U kunt hier het volledige rapport (in het Engels) downloaden .

bron: www.wkof.nl

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram