Grotere kans op overlijden met bloedgroep O na ongeval

123-bloedgroep-O-05-18.jpg

nieuws

Mensen met bloedgroep type O hebben een grotere kans op een ernstige bloeding en overlijden na een ernstig ongeval. Dat blijkt uit onderzoek in Japan gepubliceerd in het tijdschrift Critical Care.

De studie onderzocht 901 patiënten die op de spoedeisende hulp waren binnengebracht na een ernstig ongeval. 28 procent van de mensen met bloedgroep O overleed, tegenover slechts 11 procent van de mensen met een andere bloedgroep. 

Recente onderzoeken suggereren dat bloedgroep O een risicofactor kan zijn voor bloedingen. Het verlies van bloed is de belangrijkste doodsoorzaak onder patiënten met ernstige verwondingen. De onderzoekers hebben niet onderzocht hoe het precies komt dat mensen met bloedgroep O kleinere overlevingskansen lijken te hebben. Mogelijk hangt het samen met de Von Willebrand Factor (vWF). Dit is een stollingseiwit dat minder vaak voorkomt in het bloed met mensen met bloedgroep O. 

Bijkomend onderzoek is nodig om na te gaan of de resultaten ook gelden voor mensen van niet-Japanse afkomst.

Bron:
https://ccforum.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13054-018-2022-0
www.scientias.nl/mensen-met-bloedgroep-o-hebben-grotere-sterftekans-na-ernstig-ongeluk/


Laatst bijgewerkt: mei 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram