Kans op hartziekte halveert door polypil

nieuws Een polypil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers halveert het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het medische vakblad PLoS ONE. Volgens de onderzoekers bevat deze studie heel wat argumenten om de polypil voor te schrijven aan alle 55-plussers, zeker als zij één of meer risicofactoren hebben.
De polypil is een dagelijks te slikken tablet en bevat vier medicijnen. De componenten zijn aspirine (bloedverdunner), lisinopril en hydrochlorazide (bloeddrukverlagers) en simvastatine (cholesterolverlager).

Aan het onderzoek namen 378 gezonde mensen deel uit zeven landen, waaronder 102 Nederlanders. Eén op de zes deelnemers had last van bijwerkingen, zoals maagproblemen en duizeligheid. Eén op de twintig mensen stapte uit het onderzoek vanwege die bijwerkingen. Uit het onderzoek blijkt dat bij de proefpersonen de bloeddruk en het cholesterolgehalte daalt na twaalf weken gebruik van de polypil. Dit betekent omgerekend een halvering van de kans op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld een hersen- of hartinfarct of verkalking van de kransslagaders.

De meeste deelnemers waren tussen de 50 en de 70 jaar. Bij aanvang van de proef hadden zij een risico van 7,5 procent op hart- en vaatziekten binnen vijf jaar. Volgens de huidige normen zouden zij geen van de vier componenten van de polypil voorgeschreven krijgen. In absolute aantallen overlijden er aan hart- en vaatziekten veel meer mensen die enkele licht verhoogde risiscofactoren combineren, dan patiënten met één hoge risicofactor.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram